Mijn pruimenboom is kassiewijle en vruchtengruel.

Mijn pruimenboom is een maand geleden afgeknapt, hij had al een barst en hing helemaal krom, ook door het gewicht van de pruimen, maar nu einde oefening.  Zoonlief heeft hem in stukken gezaagd en zoveel mogelijk met de hakselaar kleingemaakt
Ik heb de halfrijpe pruimen in de vriezer gedaan om daar t.z.t vruchtengruel van te maken.
Nu maak ik een pannetje vruchtengruel. De pruimen laten ontdooien en tot mijn verbazing laten de pitten zich super gemakkelijk verwijderen. Verder voeg ik toe wat ik nog heb aan fruit. Altijd rozijnen en dit keer wat blauwe bessen en een restje cranberries maar onrijpe nectarines kunnen  ook heel goed.
Als bindmiddel wat vluggort, kaneel en/of koekkruiden, water en ik neem wat bruine suiker voor de zoetigheid maar ik gebruik ook wel te dunne jam.
Ach wat er maar in huis is, het komt niet zo nauw. Bessensap kan er ook heel goed door, maar ik heb blauwe bessen en neem geen sap.
Wanneer de gort gaar is, laten afkoelen en dan eet ik het als toetje.
Gruel betekent water waar graan in wordt gekookt, veel mensen maken er gruwel van maar dat is niet juist. De ( of het?) vruchtengruel komt eigenlijk uit o.a. Denemarken.
En wie het begrip kassiewijle niet kent, hier staat er meer over.66795322_1476661169137988_4801004431623585792_n

4 gedachtes over “Mijn pruimenboom is kassiewijle en vruchtengruel.

  1. Margriet zegt:

    Jammer van de pruimenboom. Ga je nog een nieuwe planten? Ik wist niet dat je halfrijpe pruimen nog kunt eten. Hier zijn er veel afgevallen door de droogte. Lijkt me heerlijk de Deense watergruel. ‘k Heb idd altijd gedacht dat het gruwel was:-)

  2. thedadigitaal zegt:

    Nee, ik ga geen nieuwe planten, de tuin is vol genoeg. Ik heb eerst op internet gezocht of je halfrijpe pruimen kunt verwerken. en dat bleek zo te zijn om bijv. jam van te maken..
    Het invriezen en daarna ontdooien voor de gruel is mij goed bevallen. Vorige week logeerde de kleindochter van 13 jaar hier en vond het heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s