Aswoensdag, begin van de lijdens- of veertig-dagen tijd

Vandaag is het Aswoensdag, iets wat ik vanuit mijn protestantse achtergrond niet kende. In de Anglicaanse Kerk ( waar wij kerken) bestaat het wel en ik vind het een erg mooie, zinvolle dienst. In deze dienst ontvangt iedereen een askruisje op het voorhoofd als teken van penitence ( berouw) en een symbool van onze sterfelijkheid. ( Remember you are dust and to dust you shall return. Turn away from sin and be faithful to Christ) En dat we eeuwig leven zullen ontvangen door Jezus Christus, onze Redder.
We staan stil bij het begin van “Lent” het Engelse woord voor de 40 dagen van de Lijdenstijd ( 40 dagentijd). Als je gaat tellen kom je aan meer dagen dan 40 tot Pasen, maar de zondagen worden niet meegeteld. Precies andersom dan dat ik vroeger geleerd heb, wij leerden over 6 Lijdenszondagen en die tel ik ook nog steeds. ( In sommige kerken zijn 7 lijdenszondagen ).
We denken in deze tijd aan het lijden en sterven van Jezus Christus ( Messias = Gezalfde) dat uitmondt bij Goede Vrijdag.  Voor de één een tijd van bezinning,  voor de ander vasten en soberheid, zo kan een ieder daar zijn eigen invulling aangeven
Gelukkig komt er in de protestantse wereld ook meer aandacht voor deze periode, er is in het verleden teveel overboord gegooid, vind ik. In de R.K kerk was/is veel aanschouwelijk onderwijs, iets wat we wel bij het zondagsschool- en kinderwerk gebruiken maar in de kerk zelf verdwenen is. In de Anglicaanse Kerk zijn dit soort dingen bewaard gebleven.

Hieronder plaats ik nog een stukje van Missieklooster CPS, zij geven altijd een heel duidelijke uitleg

Tijdens de Carnavalsdagen zijn er echter op verschillende plekken ook voorbereidingen die niets met verkleden of feestvieren te maken hebben. Nee, heel gewoon worden palmtakjes ingezameld; die takjes, die met Palmpasen vorig jaar zijn uitgedeeld, en bijna een heel jaar lang achter de kruisbeelden aan de muur hebben gehangen. Ze waren ooit groen, en zijn nu, afhankelijk van de hoeveelheid zon die ze over zich heen hebben gekregen, lichtgroen tot geel, en droog, heel droog. Waar het éne jaar ‘Hosanna!’ mee geroepen is, dat wordt nu verzameld – en verbrand tot as.
Want de as van Aswoensdag komt van de verbrande palmtakjes van het jaar ervoor.En met die as begint de voorbereidingstijd op Pasen.
Vasten kan op verschillende manieren; je kunt minder eten, een klassiek snoeptrommeltje beginnen; je kunt ook vasten door je tijd zinvoller te besteden; je kunt vasten door alles wat je overhoudt aan de vastenactie te geven; je kunt vasten door méér tijd te besteden aan dat, waar je voor wegloopt, wat het ook moge zijn; je kunt vasten door meer tijd te besteden aan bezinning en gebed. De bedoeling van het vasten is je ‘doelgerichtheid’ weer aan te scherpen. Wat is het doel van je leven? Wat vind je belangrijk? Waarop ben je gericht? Is mijn leven op God gericht, op het goede, het liefdevolle? Of verdwaal ik in bijzaken en zijwegen? Kan ik weer leren te luisteren?

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s