Goede ( Stille) Week 2016 door Zr Madeleine van het Missieklooster

Goede Week

Palmzondag

Met Palmzondag is de Goede Week ( of Stille Week)  begonnen. Het groene palmtakje blijft maar liefst tot carnaval volgend jaar achter het kruis hangen en herinnert ons zo eraan dat het heel gemakkelijk is “Hosanna! Leve Hij die komt in de naam des Heren!” – maar dat zo’n hartelijk welkom snel kan omslaan in de roep “Kruisigt Hem!”.
Tegelijk is het groenblijvende takje teken van hoop, teken van nieuw leven.
Hier in Nederland is het zo’n takje, maar in landen waar echte palmbomen groeien is het meestal een palmblad. Hoewel olijftakken ook voorkomen, met bijvoorbeeld paars bloeiende Rosemarijn. Paars staat voor boete, inkeer, bekering, voorbereiding.

Andere belangrijke dagen in deze Goede Week zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Daarover is op internet al heel veel te vinden: hier bijvoorbeeld een uitleg over de betekenis en achtergronden, of bijvoorbeeld dit filmpje met een korte en duidelijke uitleg: “Pasen voor beginners”.

Ook in ons leven komen we tijden tegen waarin we door dagen als Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag heen gaan. En soms sta je op een Goede Vrijdag van iemand die je dierbaar is – onder zijn of haar kruis, zoals Maria. En het enige wat je dan kunt doen is heel belangrijk: er zijn. Niets minder dan dat.
De Stille Zaterdag – we zijn al zo bezig met Paasvoorbereidingen dat we het belang van die dagen bijna zouden vergeten. Stille Zaterdag is de dag vóór Pasen, maar de mensen die Goede Vrijdag meemaakten wisten nog niet dat het bijna Pasen was. Nee, Stille Zaterdag is de dag van de verloren hoop. Jezus ligt in het graf, en niemand weet nog, hoe het verder gaat.
Ook nu gaan mensen door hun eigen persoonlijke Stille Zaterdag. Dat kan, met name bij mensen die nog nooit de ervaring hebben opgedaan dat ná zulke tijden ook weer goede tijden kunnen komen heel gevaarlijk zijn. Als je nooit hebt ervaren dat ná Goede Vrijdag niet alleen Stille Zaterdag, maar ook wel degelijk Pasen komt, nieuw leven, verrijzenis volgt, dan kan het verliezen van alle hoop letterlijk dodelijk zijn. Juist daarom is het zo belangrijk er te zijn op de Goede Vrijdag, en te doen wat we kunnen om de lijdende medemens mee te dragen. In gebed, maar ook heel concreet met onze zorg en nabijheid.
Dat sterkt ook wederzijds. Zoals het lied, oorspronkelijk geschreven voor een musical in 1945: You’ll never walk alone. Je zult nooit werkelijk echt alleen zijn. Durf daarop te vertrouwen: dat is geloof.

Een gezegende Goede Week!
Missieklooster Heilig Bloed

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s