Nieuwjaarsrolletjes oftewel kniepertjes oftewel oublies

 

Ja, bij ons thuis heten ze kniepertjes en het is een lange familie traditie om ze jaarlijks te bakken. Toen mijn moeder vanuit Emden (Ostfriesland/Duitsland)  naar Nederland kwam in de jaren 30 had ze geen wafelijzer en daarom heeft een zwager van haar, die smid was, er één voor haar gemaakt. Toen kon er gebakken worden! En ik heb, zolang ik mij herinneren kan, geholpen met rollen. Na haar overlijden, ik was 16 jaar, heb ik de traditie voortgezet en ook mijn kinderen/kleinkinderen hebben gerold. Dit ijzer moest in/op het vuur, in ons geval op de gasvlam, gehouden worden en  even later omdraaien zodat beide kanten heet werden, hoe lang was een kwestie van aanvoelen. Met een mesje eventueel deeg dat er uit liep weghalen, ijzer openen en het gare wafeltje vliegensvlug oprollen, niet te strak want dan gaat het niet meer van het stokje af.

Maar omdat het best veel werk is, heb ik de laatste jaren geen kniepertjes meer gebakken maar dit jaar wel weer omdat ik van iemand een elektrisch wafelijzer heb gekregen en dat wilde ik best eens proberen. En met succes en wat zou mijn moeder dat handig gevonden hebben!! Een recept genomen uit mijn Neerlands Kookboek ( een supergoed kookboek nog uit mijn opleiding, vol geschreven en beduimeld!) van oublies, een enkel ding veranderd zoals iets minder suiker maar wel vanillesuiker toegevoegd. Iets meer water want voor een mooi bros wafeltje moet het beslag niet te dik zijn. Ook tijdens het bakken doe ik zo nu en dan  wat water bij het beslag want het dikt wat na. Doordat er veel boter in het beslag zit is invetten van het ijzer alleen nodig bij de eerste wafeltjes en oprollen doe ik zelf zoals wel vaker in het verleden.

Leuk werk en zo snel en makkelijk om aan tafel te zitten bakken. Ik heb een mooie trommel vol ( eigenlijk al de tweede ) maar dan kun je ook goed uitdelen.
Dat opgerolde koekje stelt het nieuwe jaar voor dat “opgerold”voor ons ligt. Ik vind dat een mooie symboliek!.

2 gedachtes over “Nieuwjaarsrolletjes oftewel kniepertjes oftewel oublies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s