Dankdag voor Gewas en Arbeid, Luther 16e eeuw

Al een tijdje ontvang ik elke week een citaat van Maarten Luther. Dat zijn dus gedachten en overdenkingen uit de eerste helft van de 16e eeuw. Maar heel vaak verrassend actueel en eenvoudig.
Vandaag vind ik het leuk om zijn visie op Dankdag te noteren. Mocht je je ook op deze citaten willen abonneren, dat kan. Onderaan staat het www adres.

Zijn er niet tien rein geworden? Waar zijn dan de negen?’ (Lukas 17:17, weergave 1545)

Het is op zichzelf niet genoeg dat we leren om dankbaar te zijn, maar we moeten ook uit Christus’ voorbeeld [in deze tekst over de tien melaatsen] leren om de ondankbaren te verdragen en alle mensen goed te doen. (…)

Deze kunst zult u van de wereld niet kunnen leren – wel het tegendeel! Als men zijn dankbaarheid niet toont, dan is de wereld van mening dat wat zij gedaan heeft, verloren moeite is geweest en wil dan voortaan niet meer helpen.
Echter van onze Vader in de hemel kunnen wij deze kunst wél leren. Hij laat Zijn zon niet alleen schijnen over de goeden, die Hem daarvoor danken, maar ook over de kwaden die Hem niet danken en bovendien al Zijn gaven misbruiken. Hij zou dan met recht ook kunnen zeggen: ‘Ik heb de zon nu zoveel jaren laten schijnen, graan, wijn en allerlei goede dingen gegeven, maar Ik kan er geen dank mee verdienen, daarom wil Ik de zon nu niet meer laten schijnen en de ondankbaren van honger laten sterven.’ Maar onze genadige Vader doet dat niet! ‘Nee’, zegt Hij, ‘zo groot kan de ondankbaarheid van de wereld niet zijn dat Ik me daarover kwaad zou maken. Wil de wereld niet dankbaar zijn dan zal Ik nu toch genadig en barmhartig blijven en de ondankbaren wel op een later tijdstip daarover aanspreken.’
Deze kunst moeten wij ook leren, tenminste als we christenen willen zijn. Dat is immers de natuur van de christelijke liefde dat zij alles verdraagt en verduurt en zich daarover niet bitter en boos maakt. Er zijn er echter maar heel weinig die deze liefde hebben. Daaruit volgt dan dat er ook niet veel echte christenen zijn.
Predigten des Jahres 1533, Hauspostille 1544, vgl. WA 52, 467, 6-21
Walch (2) XIII a, 866-867

Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u ook gebruikmaken van onze website: www.maartenluther.com (contact op de homepage).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s