Voedingsinterventie bij kanker door E. Valstar, arts/bioloog, Kies het juiste voedsel in de strijd tegen kanker

Over bovenstaand boek heb ik een paar jaar geleden een artikel gelezen, het artikel bewaard maar het boek niet aangeschaft. Nu dus wel, buitengewoon leerzaam! maar de eerste hoofdstukken zijn niet echt lekenkost. Nu heb ik vroeger in mijn opleiding erg veel voedingsleer gehad ( en dat altijd interessant gevonden) dus mij komen veel begrippen bekend voor.

In hoofdstuk 5 staan veel praktische voedingsadviezen die heel goed uitvoerbaar zijn. Hij gaat uit van het mediterane en klassiek Japanse dieet. Nu wil ik eerst aangeven welke vitaminen en voedingssupplementen Jan krijgt ( naast zijn reguliere behandeling = chemo ), dit staat ook allemaal beschreven in bovenvermeld boek.

 • Multivitamine en daarvan 2 stuks ipv 1 ( merk Multi vitaal van Flinndal)
 • Vitamine B- complex ( Hema of Flinndal)
 • Vitamine C 1000 mg, 2 x 1 tablet ( Hema) 2014: nu 3 tabletten verdeeld over de maaltijden
 • Vitamine D3 10 mcg ( Hema)   2014: 2 tabletten
 • Vitamine E 200 ie ( Hema) 2014 400 1.e.
 • Foliumzuur 400 mcg ( Hema)
 • Selenium 2 tabletten ( Hema of Flinndal )
 • Calcium-magnesium tablet
 • Q 10 2 stuks van 100 mg.

Ik schrijf erbij waar ik de aanvullingen vandaan heb, dit om duidelijk te maken dat het niet de hele wereld kost. En voor vit. C is het belangrijk om deze bij de maaltijden te nemen ivm de betere ijzer-resorptie bij gelijktijdig gebruik van vit. C.

Bij cytostatica geef ik Jan geen visoliecapsules.

Q10, dit wordt aangemaakt in de lever maar de productie wordt minder bij het ouder worden en Jan heeft natuurlijk ook een grote leveroperatie gehad. Advies van een arts gekregen om 2 stuks  Q 10 tabletten te nemen.

Tegen misselijkheid helpt het drinken van bietensap ( verdunnen met appelsap en druivensap, zodat het ook lekker is om te drinken) en dagelijks een paar asperges eten, vers of uit een potje.

Een volgende keer schrijf ik over wat Jan allemaal eet, maar kan vast doorgeven: eet regelmatig avocado’s, asperges, zure melkproducten ( 1/2 liter) groente, fruit, zilvervliesrijst, pompoenpitten, alleen maar volkorenbrood, – biscuit, – meel en veel vis.

Advertenties

3 gedachtes over “Voedingsinterventie bij kanker door E. Valstar, arts/bioloog, Kies het juiste voedsel in de strijd tegen kanker

 1. Bieke zegt:

  Hoi Thea een paar weetjes wil ik graag met je delen.

  Vit E als er een L bij staat is het geen natuurlijk product, dus dl tocoferol is gemaakt
  d tocoferol is een natuurlijke vit E en goed opneembaar.
  Foliumzuur zit in elke Multi al in een dosis van 400 mcg.
  Lycopeen is vooral werkzaam bij prostaatkanker en zit in gestoofde tomaten met wat vet (plantaardige olie) erbij, in tomatensaus kun je dan ook je kurkuma verwerken met zwarte peper, dan wordt de opname/werkzaamheid van kurkuma veel groter.

  algemene weetjes: mineralen in de oixidevorm is het het zuivere mineraal.. kan je lichaam heel slecht/niet opnemen… zie het als een stukje eierschaal eten, je lichaam kan er niks mee. Dus een mineraal moet gebonden worden aan een eiwit, dit herken je aan de aat erachter b.v. magnesiumcarbonaat, chelaat picolaat enz. kijk op etiket en dan geldt vaak goedkoop is duurkoop, want wat heb je aan een pil die je (op zijn best) weer uit plast.

  verder mis ik in je lijst is de probiotica .. dit zijn de darmbacterien die thuis horen in de darmen, die zorgen voor de opname van de voedingsmiddelen uit je voeding en supplementen, chemo doodt deze bacterien.. dus voor het slapen (dan heb je het minste maagzuur) een probiotica en in de ochtend als je wakker wordt. dit vult de bacteriestammen aan. Daarnaast zorgen voor een voedingsbodem (zodat ze unnen hechten en vermeerderen) voor de bacterien, dit kun je doen door elke dag een banaantje te eten, uien en asperges. Je kunt ook in je ochtendkopje thee een schepje inulinevezel doen, dit lost op en geeft in de darmen voeding.

  een sterke antioxidant is ook groene thee, dit schijnt ook de werkzaamheid van de chemo te versterken (zonder de bijwerkingen te versterken)

  in paranoten zit heel veel selenium elke dag een handje noten nemen, dan krijg je het selenium ook in zijn natuurlijke vorm met vet binnen, verhoogt de opneembaarheid ook.

  nou heel veel sterkte gewenst Bieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s