Witte donderdag (Maundy Thursday) en Goede Vrijdag

Vandaag is het Stille Zaterdag, de dag tussen Goede Vrijdag en Pasen. Dit jaar wil ik iets vertellen over het vieren van Witte Donderdag oftewel Maundy Thursday in de Anglicaanse Kerk. Op deze avond vieren we de instelling van het Heilig Avondmaal ( Eucharistie ) en de voetwassing.

Maundy komt van het Latijnse woord "Mandatum" wat bevel of verordening betekent. Dit n.a.v. het feit dat Jezus ons verordent elkaar lief te hebben. "Mijn gebod is, dat jullie elkaar liefhebben, zoals Ik jullie heb liefgehad" Johannes 15 :12 (NBV). In het begin van de dienst vindt de voetwassing plaats. Op de avond van de Pesachviering ( = Pascha = herdenken van de uittocht uit Egypte) ging Jezus de voeten van zijn leerlingen wassen ( Johannes 13). Het was eigenlijk het werk van een knecht, die de stoffige voeten van iedereen waste voor men aan tafel ging. Er was geen knecht aanwezig en de leerlingen van Jezus voelden zich daar te goed voor. Maar Jezus gaf een les in dienstbetoon en nederigheid. In de kerk wast de priester/dominee de voeten van enkele kerkleden, aanschouwelijk onderwijs.

Later in de dienst vieren we de Eucharistie, het is tijdens de 3e beker van de Pesachmaaltijd ( de beker der dankzegging) dat Jezus zegt dat we brood en wijn moeten drinken tot Zijn gedachtenis."Doe dit, telkens opnieuw om mij te gedenken" Lucas22:19b (NBV).

Op de Goede Vrijdag wandelen we in de kerk langs de 14 stadia (statieën) van de kruisweg van de Here Jezus, daarbij worden gedeeltes uit de Bijbel gelezen, gebeden en na elke statie wordt een lied gezongen. Vorig jaar heb ik ook uitgebreid geschreven over de betekenis van Goede Vrijdag voor de mensheid, zie onder Geestelijk Leven: Goede of Stille Week.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s